Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 3 dni
Producent: Eko Herba

Glistnik Jaskółcze (ziele)

Opis:

Glistnik można spotkać go przy drogach, nad brzegami rzek, w lasach oraz parkach. Po złamaniu łodygi wypływa z niej sok w kolorze pomarańczowym. Wedle tradycji ludowej jego nazwa „jaskółcze ziele” bierze się stąd, iż zakwita od przylotu do odlotu jaskółek. Liście są karbowane oraz podzielone na wyraźne odcinki, przypominają liście dębu. Z łodyg i korzeni wypływa pomarańczowożółty, gęsty sok. Surowcem zielarskim jest ziele oraz korzeń. Zawarte w nich alkaloidy, flawonoidy i kwasy organiczne mają właściwości rozkurczowe, żółciopędne, uspokajające oraz antyalergiczne.

Właściwości lecznicze i zastosowanie

Najlepsi pszczelarze syberyjscy od dawna używają jaskółczego ziela

(Chelidonium majus L.) jako środka przyspieszającego rozwój rodzin pszczelich.

Leczą nim  grzybicę otorbielakową, nosemozę, zgnilec łagodny i złośliwy oraz warrozę.

Używają w tym celu zarówno świeżego, jak i suszonego ziela.

Zbierają je na początku czerwca i przez cały lipiec, kiedy intensywnie kwitnie.

Zebrane rośliny suszy się, rozkładając je w miejscu osłoniętym przed słońcem tak,

aby grubość ich warstwy nie przekroczyła 5 cm. Należy pamiętać, że jest to roślina trująca.

Naparem lub odwarem z jaskółczego ziela opryskuje się ramki z obu stron, ściany oraz płótno powałkowe w rodzinach porażonych grzybicą otorbielakową, zgnilcem złośliwym lub łagodnym i warrozą.

Sposób przygotowania:

Suszonego jaskółczego ziela używa się do opryskiwania ramek w kwietniu, w sierpniu i we wrześniu w postaci odwaru.

Aby otrzymać 2 l takiego odwaru, wsypuje się do wrzącej wody sześć pełnych łyżek suchych liści i łodyg jaskółczego ziela

utłuczonych na proszek i gotuje przez 5 minut w zamkniętym naczyniu,                                

Odstawia na osiem godzin, a następnie cedzi, Do opryskiwania najlepiej używać ciepłego odwaru  o temperaturze od 35 do 37°C.

Po zabiegu pszczoły już następnego dnia zaczynają intensywnie latać, usuwają wszystkie chore larwy,

a w ciągu tygodnia oczyszczają także dno ula. Zaleca się profilaktyczne opryskiwanie odwarem z jaskółczego

ziela wszystkich ramek wstawionych do uli i węzy, a także ścian korpusów dodawanych do uli.

Pszczoły szybciej zabudowują opryskane ramki. Odwar nie wpływa ujemnie na czerw.

Opryskiwanie nim przyczynia się do wzrostu aktywności rodzin i pobudza matki do intensywniejszego czerwienia,

Pod wpływem tego zabiegu w rodzinach porażonych warrozą zmniejsza się liczba roztoczy

nawet w czerwiu trutowym. Po kilku regularnie powtarzanych zabiegach w sierpniu i we wrześniu rodziny

całkowicie uwalniają się od chorób i w bardzo dobrym stanie przeżywają zimę.

Źródło: B. D. Artiemjew, „Pćelovodstvo" 2005, nr

Uwaga:

  • Przygotowane na podstawie danych dystrybutora oraz informacji ogólnie dostępnych w internecie.