-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.PRZEDSIĘBIORSTWO PSZCZELARSKIE ŁYSOŃ sp. z o.o.Pszczela 2Klecza Dolna,34-124Polska
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.PRZEDSIĘBIORSTWO PSZCZELARSKIE ŁYSOŃ sp. z o.o.Pszczela 2Klecza Dolna,34-124Polska
Zestaw do kontroli osypu warrozy
Opis:
Monitoring – metoda z cukrem pudrem
Słaba skuteczność pojedynczych zabiegów spowodowała wprowadzenie w pasiekach w całej Europie tzw. zintegrowanego programu zwalczania warrozy. Program ten obejmuje leczenie
i monitorowanie populacji pasożyta w okresie całego sezonu. Zaleca się stosowanie zarówno leków jak
i metod biotechnicznych. Aby podjąć odpowiednie (skuteczne) leczenie, musimy znać poziom porażenia rodziny pszczelej.
Więcej na temat zintegrowanego programu zwalczania warrozy w pozycji „Pokonaj warrozę” P. Chorbiński, 2016
Metoda monitorowania
- zaleca się przeprowadzenie ok 3 testów w trakcie sezonu w okresie od czerwca do października (najlepiej w momencie bez pożytku).
Materiały i sprzęt znajdujące się w zestawie:
- gładki arkusz z tworzywa sztucznego
- 2 x pojemnik plastikowy na próbkę
- pojemnik do wytrząsania
- drobne sito
- pojemnik o pojemność 1l z dnem przystosowanym do przesiewu
- waga kuchenna
Dodatkowo do zestawu należy przygotować:
- około 250g cukru pudru na 7 rodzin
- łyżkę stołową
- notes.
Badanie krok po kroku:
- Z zewnętrznej ramki górnego korpusu, strząsamy na arkusz pszczoły.
- Wsypujemy pszczoły do pojemnika (1) na próbkę ok. 50g pszczół (=500 robotnic)
- Ważymy szybko pszczoły, zapisujemy wagę i przesypujemy do pojemnika (2)
z siatką.
- Zasypujemy pszczoły cukrem pudrem (pojemnik 3), delikatnie je mieszając (5 płaskich łyżek).
- Zostawiamy pojemnik siatką do góry na 3 minuty, potrząsając nim kilka razy.
- Odwracamy pojemnik i potrząsamy nim ok 1 min. wysypując cukier i pasożyty na siatkę.
- Sito bez cukru pudru odwracamy i wysypujemy pasożyty na jasną powierzchnię (np. pokrywkę od wiadra).
Co dalej?
Progi zagrożenia upadkiem rodzin pszczelich na podstawie ilości pasożytów, które osypały się w wyniku przeprowadzonego badania są różne w zależności od okresu:
Kwiecień 2-3 sztuki (=2500 sztuk w rodzinie)
Czerwiec 5 sztuk (=2500 sztuk w rodzinie)
Lipiec 3 – 8 sztuk (=2500 sztuk w rodzinie)
Sierpień 7-10 sztuk (=2500 sztuk w rodzinie)
Rodziny w których poziom porażenia warrozą jest równy lub większy od progu, należy niezwłocznie poddać leczeniu i wycofać z produkcji.
Skuteczne leczenie rodziny zagrożonej upadkiem (wycofanej z produkcji) można osiągnąć poprzez :
- zastosowanie pasków (stosowanie przy czerwiu)
- odymianie rodziny 2-3x co 4-6 dni
- usunięcie czerwiu krytego i odymienie pszczół.
Najważniejsze powody inwazji warrozy w naszych pasiekach:
- stosowanie leków niezgodnie z instrukcja
- zjawisko lekooporności (jest wynikiem wieloletniego stosowania leków o tej samej substancji czynnej)
- inwazja pasożytów z sąsiednich pasiek (rabunki)
- leczenie jesienią dopiero po nawłoci!!!
- ciepłe i długie jesienie.