Urządzenie do kremowania i osuszania miodu – 300kg (ok 215L)
Główną funkcją urządzenia jest kremowanie miodu. Proces ten polega na ciągłym mieszania surowca.
Jest to „mechaniczne ucieranie” kryształków miodu poprzez wolno obracający się wirnik z zespołem 31 talerzy zastosowanych w urządzeniu o kodzie W4021. Talerze obracając się powodują zawirowania miodu pomiędzy nimi. Dzięki ciągłej pracy przez kilka dni, pozwala to na osiągnięcie odpowiedniej konsystencji. Miód poddany takiemu procesowi przechowywany w stałej temperaturze zachowuje luźną konsystencję przez wiele miesięcy.
Długość procesu kremowania uzależnione są od gatunku miodu, temperatury otoczenia, zawartości wody w miodzie.
Dodatkową funkcją urządzenia jest możliwość usuwania nadmiaru wody z miodu poprzez jej odparowanie. Do wewnątrz doprowadzane jest ogrzane powietrze, które utrzymuje wewnątrz suchy mikroklimat, sprzyjający odparowywaniu wody z miodu. Proces osuszania przyspieszają umieszczone wewnątrz urządzenia obracające się talerze.
Obsługa sterownika jest intuicyjna i łatwa.
Zasilanie: 230V
Moc: 1950W