Urządzenie do kremowania i osuszania miodu - 70 kg
Dehydrator talerzowy
Dehydrator talerzowy, to doskonałe rozwiązanie dla pszczelarzy chcących zapewnić swoim odbiorcom i konsumentom, najwyższą jakość produkowanego miodu. Urządzenie służy do zmniejszania zawartości wody w miodzie poprzez jej skuteczne odparowanie. Wedle fachowej i podstawowej wiedzy pszczelarskiej, optymalna procentowa zawartość wody w finalnym produkcie miodobrania zawiera się w przedziale od 18 do 19 %. Najbardziej optymalnym procentowym wynikiem jest 18% wilgoci. Taki miód możemy traktować jako miód dojrzały, zdatny do pobrania z ula oraz do spożycia. W rzeczywistości zdarza się jednak bardzo często, że warunki zewnętrzne nie pozwalają pszczołom na skuteczne odparowanie wody z pszczelich plastrów, jeszcze wewnątrz uli.
Taka sytuacja ma np. miejsce podczas zbioru rzepaku kiedy szybkie wybranie miodu z ramek może uchronić nas przed krystalizacją miodu w plastrach. Z podobną sytuacją mamy również do czynienia na końcówce sezonu w przypadku zbioru spadzi lub nawłoci. Pogoda zmienia się dość szybko z letniej na jesienną – obniża się wtedy temperatura powietrza i wzrasta jego wilgotność. Pszczoły nie mają wtedy możliwości faktycznego zagęszczenia miodu czyli odparowania wody do wymaganego poziomu. Musimy podkreślić, że zebranie miodu niedojrzałego i nie zastosowanie urządzenia usprawniającego odparowanie z niego wody, może spowodować niekorzystne konsekwencje dla jakości finalnego produktu. W takim miodzie rozwijają się mikroorganizmy zwane drożdżakami stymulującymi proces fermentacji – może doprowadzić to do sytuacji, w której miód nie będzie nadawał się do spożycia przez ludzi, jak również przez same pszczoły.
Urządzenie zbudowane jest z komory dehydracyjnej, zestawu obrotowych talerzy oraz z agregatu wdmuchującego ciepłe powietrze. Użycie dehydratora jest bardzo proste. W pierwszym kroku umieszczamy miód wewnątrz komory głównej, zamykamy i włączamy urządzenie. Zainstalowane wewnątrz talerze zaczynają obracać się miarowo, nabierając na swoją powierzchnię mieszany i osuszany miód. Temperaturę wewnątrz urządzenia kontroluje specjalny czujnik zapewniający pełne bezpieczeństwo osuszanego produktu. W dehydratorze zastosowano płynną regulację obrotów talerzy oraz zakresu temperatury. W przypadku zaworu zastosowaliśmy wysokiej klasy zawór nierdzewny klapkowy 6/4”. Podczas testów urządzenia poddaliśmy procesowi osuszania 72 kg miodu. W trakcie trzech godzin pracy poziom wilgoci zmniejszył się z 21 % do 18,8.
Dzięki optymalnemu dostosowaniu mocy w urządzeniu temperatura miodu w dolnej części zbiornika (pod powierzchnią miodu) nie przekroczyła 32 stopni C. Zastosowano 50% pełnej szybkości obrotowej talerzy dehydratora. Funkcjonalna wydajność urządzenia powoduje, że może ono zostać skutecznie wykorzystane w każdym rodzaju pasieki. Sprzęt staje się również coraz bardziej popularny, zważywszy na coraz bardziej nieprzewidywalne warunki atmosferyczne i pogodowe podczas sezonu pszczelarskiego. Dzięki zastosowaniu dehydratora talerzowego Firmy LYSON możemy z powodzeniem czuć się niezależni od niesprzyjających warunków zewnętrznych, wpływających na zawyżoną wilgotność miodu.
Dane techniczne:
- materiał z którego wykonano urządzenie to stal nierdzewna kwasoodporna
- zasilanie – 230V
- moc – 1,65 kW:
- silnik 370 W
- nagrzewnica 1 200 W
- wentylator nagrzewnicy 55 W
- napęd: silnik 370 W, 900 obr. /min. , reduktor CHM50 i=100
- wymiary : dł.950, szer. 780, wys. 1220 mm
- zawór nierdzewny klapkowy 6/4”
- płynna regulacja obrotów potencjometrem
- regulacja zakresu temperatury
- waga netto – 84 kg