Wczytuję dane...
Kremowanie miodu

Na rynku pszczelarskim coraz częściej można zauważyć miód kremowany, który od zwyczajnych miodów różni się jedynie konsystencją. Jest ona gęsta, gładka i nie ulega krystalizacji. Wszystkie walory zarówno smakowe,zdrowotne i odżywcze pozostają takie same jak w miodzie naturalnym. Miód kremowany idealnie nadaję się do codziennego użytku, gdyż łatwo się go rozsmarowuje, jest łagodny w smaku oraz nie twardnieje (do roku). Ponadto nie rozwarstwia się, nie spływa i posiada walory estetyczne. W sprzedaży dostępne są miody kremowane bez dodatków jak i takie z dodatkiem suszonych owoców, orzechów, kakao czy pyłku pszczelego lub pierzgi.

Konsumenci coraz częściej przekonują się do niekonwencjonalnych rozwiązań takich jak miód kremowany. Opłaca się więc pozyskać klientów poprzez urozmaicenie swojej oferty. Nadal jednak sporo osób podchodzi z nieufnością do tego produktu. Warto więc edukować klientów zwracając przede wszystkim ich uwagę na fakt, że proces wytwarzania miodu kremowanego polega na zwykłej obróbce mechanicznej i nie ma żadnego wpływu na jakość i przede wszystkim wartości odżywcze i zdrowotne naturalnego miodu.

Istnieje kilka metod zmiany konsystencji patoki (miodu lejącego się). Niektórzy pszczelarze by uzyskać miód kremowany korzystają z domowych sposobów używając do tego świdrów do kremowania zamontowanych do zwykłych wiertarek a nawet mieszając miód ręcznie. Niestety takie rozwiązanie, choć tanie jest mało wydajne i może być dość męczące. Efekt również nie zawsze odpowiada oczekiwaniom. Uzyskanie tymi metodami dobrze skremowanego miodu wymaga bowiem wprawy i wytrwałości. By ułatwić sobie proces kremowania warto przemyśleć zakup profesjonalnej kremownicy do miodu. Urządzenia te różnią się między sobą materiałem, pojemnością, mocą, trybem obsługi i co za tym idzie również ceną, dzięki czemu każdy pszczelarz może dobrać najlepszą opcję dla siebie. W firmie "Apitec" dostępnych jest wiele rodzajów kremownic. Najmniejsze i tańsze modele bazują na pojemnikach z tworzywa do kontaktu z żywnością, droższe są zazwyczaj wykonane ze stali nierdzewnej co nadaje długą żywotność maszynie. Budowa kremownic jest dość prosta składa się z silnika z przekładnią, mieszadła i pojemnika na miód. Dzięki sterownikowi czuwającego nad procesem kremowania udział pszczelarza jest ograniczony do minimum. W tańszych modelach jest to z reguły prosty wyłącznik czasowy w droższych kremownicach funkcje sterowania są bardziej rozbudowane. Korzystając z kremownic łatwo jest osiągnąć wysokiej jakości produkt końcowy.

Proces kremowania miodu z użyciem kremownicy najczęściej przebiega w powtarzających się 75 minutowych cyklach: "praca-postój". Postój trwa około godziny. Praca mieszadła jest krótsza (ok 15 minut) i podczas niej przeprowadzane jest napowietrzanie. Sam proces kremowania trwa z reguły od 24 do 48 godzin.

Przed przystąpieniem do kremowania miodu do pojemnika na miód zachowując odpowiednia proporcję dodajemy patokę i krupiec. Niewielką ilość miód skrystalizowanego tzw. krupiec dodajemy po to aby patokę "zaszczepić" co inicjuje i przyspiesza proces kremowania.

Ciekawym i dostępnym praktycznie dla wszystkich sposobem kremowania miodu jest tzw. "szok termiczny". Patokę a więc naturalny, lejący się miód wstawia się do zamrażarki i utrzymuje w temperaturze od -5 do -18°C . Po upływie około tygodnia miód będzie kremowy w konsystencji, gotowy do spożycia. Warto przy tym zaznaczyć że mrożenie tak samo jak kremowanie nie powoduje utraty żadnych wartości odżywczych ani smakowych naturalnego miodu.