-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Refraktometr do miodu z podświetleniem
Optyczny pomiar procentowej zawartości wody w miodzie oraz Brix i Be
ATC - automatyczna kompensacja temperatury.
Opis:
Optyczny refraktometr z automatyczną kompensacja temperatury (ATC) do pomiaru % zawartości wody w miodzie oraz Brix i Be. W celu dokonania pomiaru należy kapnąć sprawdzany miód na optyczną część refraktometru (przed pobraniem próbki należy koniecznie wymieszać pojemnik z miodem, w przeciwnym razie odczyt może być błędny), zamknąć przykrywkę (płyn lepiej się rozleje po powierzchni pryzmatu), zerknąć przez okular uchylając przyrząd przeciw światłu (ewentualnie regulować ostrość) i odczytać na skali wartość. Po odczytaniu wartości należy starannie oczyścić pryzmat oraz klapkę pryzmatu. Miód pozostawiony przez długi czas na urządzeniu mogłoby doprowadzić do jego uszkodzenia.
Skala:
58–90% Brix
38-43 Be (Baume)
12–27% wody
Podział:
0,5% Brix
0,5Be '(Baume)
1% wody
Precyzja:
± 0,5% Brix
± 0,5 Bee (Baume)
± 1% wody
Ogólne dane techniczne:
-
temperatura referencyjna 20 °C
-
ATC – automatyczna kompensacja temperatury (przy temperaturach 0 - 30 °C)
-
możliwość regulacji ostrości
-
konstrukcja wysokiej jakości, metalowy korpus
Przepisy określające najwyższą dopuszczalną zawartość wody w miodzie:
Dyrektywa rady 2001/110/EC – określenie jakości na podstawie zawartości wody
-
ogólnie (najwyżej 20%)
-
miód wrzosowy (Calluna) i miód piekarski ogólnie (najwyżej 23%)
-
piekarski miód wrzosowy (Calluna) (najwyżej 25%)
Rozporządzenie nr 76/2003 Dz. U. RCz – określenie jakości na podstawie zawartości wody %
-
nektarowy miód, spadziowy miód – najwyżej 20%
-
piekarski miód (przemysłowy) – najwyżej 23%
Zawartość opakowania:
-
sztywne plastikowe pudełko,
-
refraktometr,
-
szmatka do czyszczenia,
-
pipeta do nabierania płynów
Uwagi:
Przed pierwszym użyciem refraktometr należy skalibrować (wskazana temperatura otoczenia przy kalibracji 20°C, należy się także upewnić, że przyrząd osiągnął temperaturę otoczenia):
- otworzyć pokrywę pryzmatu,
- umieścić 2-3 krople olejku do kalibracji na powierzchni pryzmatu,
- zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
- odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu, skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
- za pomocą śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia graniczna między polami białym i niebieskim (granica światło/cień) ustawi się na wartości 72,5 % Brix.
Refraktometr jest urządzeniem optycznym w związku z tym należy unikać:
-
znacznych różnic temperatur
-
upuszczenia lub wstrząsania urządzenia
-
wilgoci w miejscu przechowywania urządzenia
-
innych szkodliwych czynników w miejscu przechowywania urządzenie