"Pszczele cudowności" Eugeniusz Marciniak
Obecnie każdy z nas narażony jest na zagrożenia z otaczającego nas środowiska. Z każdym rokiem pogarsza się sytuacja ekologiczna i coraz to nowe substancje trafiają do gleby, wody i powietrza. Szereg z nich przedostaje się do naszych organizmów w wyniku rolniczej, nie zawsze dającej się skontrolować, działalności człowieka (herbicydy, pestycydy, insektycydy). Inne trafiają do żywności na skutek nieprawidłowej hodowli zwierząt (antybiotyki, enzymy, hormony), a także wadliwego przetwarzania żywności (metale ciężkie, mykotoksyny, azotyny, aminy biogenne, substancje radioaktywne).
Wszystkie te substancje trafiają z pokarmem do naszego organizmu w większym czy mniejszym stopniu i są dla niego toksyczne. Zaburzają procesy metaboliczne, obniżają ogólną odporność organizmu, osłabiają mechanizmy regeneracyjne.
Aby zwiększyć możliwości odtruwające (detoksykacyjne) organizmu, należy wprowadzać do niego substancje adaptogenne, a mianowicie podwyższające jego odporność fizyczną, psychiczną i immunologiczną. Można to osiągnąć poprzez przyjmowanie pszczelich wytworów, przede wszystkim miodu, pierzgi, propolisu, a także nalewki na larwach barciaka większego, które na kartach tej książki, poza miodem, opisanym w książce pt. "Polskie miody odmianowe i ich lecznicze właściwości", zostały opisane.
Tytuł: | Pszczele cudowności |
Autor: | Ks. Eugeniusz Marciniak |
Wydawnictwo: | Fundacja Pomocy Czlowiekowi i Środowisku „Humana Divinis" |
Rok wydania: | 2021 |
Oprawa: | Miękka |
Liczba stron: | 95 |
Format (wymiary): | 165 x 235 mm |
Numer ISBN: | 9788360152357 |