Konduktometr miernik przewodności elektrycznej miodu EC-Metr ATC
ułatwia min. identyfikację miodów nektarowych i spadziowych
Opis:
EC-3 Meter.
Konduktometr kieszonkowy, urządzenie przeznaczone do pomiaru przewodności cieczy oraz temperatury. Bardzo przydatny w akwarystyce, farmacji, zakładach kosmetycznych, medycznych, pracowniach analitycznych itp. Dzięki zastosowaniu mikroprocesorowej technologii urządzenie jest bardzo precyzyjne. Automatyczna kompensacja temperatury od 1 do 50 st.C.
Opis.
- funkcja pamięci tymczasowej hold
- fukcja oszczędzania baterii auto-off
- wbudowany termometr cyfrowy
- fabrycznie skalibrowany na roztworze NaCl 700 µS
- kalibracja ręczna za pomocą mini-śrubokręta
- w razie bezczynności miernik automatycznie wyłącza (auto-off)
- dla wskazań powyżej 999 µS/cm na LCD pojawia się symbol [x10]
- miernik posiada klips do paska
-
Specyfikacja.
- zakres pomiaru przewodności: 0-9990 µS/cm
- rozdzielczość od 0 do 999: 1 µS
- rozdzielczość od 1000 do 9990: 10 µS
- tolerancja pomiaru: +/- 2%
- zakres pomiaru temperatury: 0-80 st.C
- rozdzielczość termometru: 0,1
- zasilanie: 2 baterie 1.5V (są w zestawie)
- auto-off 10 minut
- średnia żywotność baterii: 1000 godzin pracy
- wymiary urządzenia [cm]: 15.5 x 3.1 x 2.3
- wymiary urządzenia [cale]: 6.1 x 1.25 x 1
- waga z etui/bez etui: 76,5/56,7 g
Zawartość zestawu.
- miernik EC-3 Meter z zatyczką elektrody
- dwie zainstalowane baterie
- eleganckie skóropodobne etui z klipsem do paska
Przewodność elektryczna wodnych roztworów miodu wyraża się w milisiemensach na centymetr (mS × cm-1) jako jeden z parametrów fizykochemicznych. Pomiar ten może służyć do charakteryzowania pochodzenia botanicznego badanego miodu, ponieważ w znacznym stopniu zależy od pożytku roślinnego, z którego został wytworzony [Łuczycka i Pentoś 2014].
Miody zawierają w swoim składzie związki mineralne. Ich ilość w miodach spadziowych jest większa w porównaniu z miodami nektarowymi, stąd też wyższa wartość przewodności elektrycznej dla miodów spadziowych. Pomiar konduktometryczny pozwala na rozróżnienie obu typów miodu, ponieważ w roztworze wodnym wyższa zawartość związków mineralnych zwiększa przewodność elektryczną [Majewska i Kowalska 2017].
Zazwyczaj przewodność miodów nektarowych (wiosennych) oscyluje w granicach 0,2 mS/cm, a ze spadzi iglastej wynosi powyżej 1,2 mS/cm. Rozporządzenie MRiRW ustala wartość graniczną tego parametru na 0,8 mS/cm. Poniżej tej wartości miody uznaje się za nektarowe, powyżej spadziowe. Wartości poniżej 0,1 mS/cm mogą oznaczać zafałszowanie miodu inwertem.
Instrukcja stosowania:
Umieść miernik w 20% roztworze miodu w temperaturze 20ºC i zmierz przewodność w mS/cm (milisiemens na cm) lub µS/cm (mikrosiemens na cm).
W celu dokonania pomiaru należy napełnić pojemnik 9g miodu, a następnie dodać 41g wody.
W temperaturze pokojowej (20ºC) słoiczek delikatnie wstrząsnąć, aż miód się rozpuści. Umieścić końcówkę miernika i zmierzyć przewodność.
Jeśli pomiar przewodnictwa wykaże mniej niż 80 µS/cm, miód najprawdopodobniej
pochodzi z nektaru kwiatowego. Jeżeli pomiar wykaże więcej niż 80 µS/cm, miód najprawdopodobniej pochodzi ze spadzi.